free hit counters

Over Sahara-Art-Venture

 

Cultureel ondernemend kunstenares Ineke Hemminga

 

"Ik heb een grote passie voor de woestijn". De laatste jaren organiseer ik woestijnreizen in samenwerking met de Toeareg. Mijn schilderijen zijn geinspireerd door de eeuwenoude rotsschilderingen in de Sahara en het woestijnleven van Toearegnomaden.

 

Schilderijen: mixed media Ineke Hemminga

 

 

Mijn interesse is ontstaan door de nomadische leefwijze, de eenvoud van deze nomaden, die bijvoorbeeld de sterren als kompas gebruiken. Ze verblijven tijdelijk alleen op een bepaalde plaats om hun dieren te laten grazen. Ruim op tijd gaan ze weer weg, om het land weer tijd te geven om te herstellen. Het erkennen van de cultuur van de nomaden, kan een verrijking betekenen voor onze eigen cultuur.

 

Ik heb altijd al willen weten hoe het mogelijk is om te leven in een woestijn. Mijn beeld van een grote lege zandvlakte bleek echter volledig fout te zijn. Het landschap is zeer gevarieerd, met oases, guelta's, planten, dieren en prachtige rotsformaties. Ook mijn idee van ongekende warmte bleek niet te kloppen. In het gebied van de Toeareg, kan het door de hoge plateaus s'nachts behoorlijk koud zijn. Het gebied is trouwens erg geschikt om te reizen door de prettige temperaturen overdag.

 

Hoofdsieraad met geometrische vormen

 

De Toeareg hebben een matriarchale cultuur. De vrouwen maken muziek, ontwikkelen de taal, beheersen de geschreven taal en vertellen verhalen van vroeger. Zeer onder de indruk ben ik van de prachtige geometrische patronen waarmee ze o.a. leren tassen versieren.. De geometrische vormen worden ook veel gebruikt door de Inaden. Deze edelsmeden-clan verwerkt ze op sieraden.

 

Edelsmid van de Inaden-clan in Tamanrasset

 

Op een gegeven moment kwam ik in contact met een archeoloog uit Djanet Zuid-Algerije. Hem heb ik veel vragen kunnen stellen. Hierdoor raakte ik in de ban van de prehistorische rotsschilderingen in de nationale parken van het Hoggargebergte en het Tassili N'Ajjer plateau. Een groot openluchtmuseum zou je kunnen zeggen.

 

 

Rotstekening in het National Park Tassili N'Ajjer

 

In 2005 ben ik bijna 3 maanden naar Zuid-Algerije geweest. Hier heb ik kampementen bezocht in het Hoggar-gebied. Gedurende deze periode heb ik vele vrienden gemaakt en meegedaan aan schilderprojecten in Tamanrasset. (Hier is een documentaire over gemaakt) Tevens bezocht ik een congres van Unesco, met als thema "het behoud van de imzad". De kern van dit congres ging over het behoud van de Toearegcultuur. De Imzad wordt alleen door de vrouwen bespeeld. Na afloop heb ik een festival in Djanet bezocht. Ook ben ik naar een school geweest waar het "Tifinagh" onderwezen wordt, de schrijftaal van de Toeareg.

 

Tifinagh op een school in Tamanrasset

 

Ik werk sinds 2005 intensief samen met ervaren professionele gidsen voor de rondreizen met belangstellenden. Ervaring (en trainingen) heb ik in begeleiding van o.a. culturele rondreizen in Griekenland, en het geven van schilderworkshops in Spanje.

 

Toearegvrouw (Targia) stemt de Imzad